17 december 2011

Hög tid för en schysst chokladask i jul



I DN kan vi läsa att Marabou räknar med att fyra miljoner askar Aladdin och Paradis kommer att hamna i våra kundkorgar lagom till jul. Fazers chokladaskar säljer också som bäst de kommande sista dagarna innan julafton. Mitt i all denna jul- och chokladyra, kan vi få hoppas på åtminstone en liten tanke till mans på varifrån chokladen kommer, och vem som har fått betala priset för att vi ska kunna shoppa Aladdin och Romerska bågar till extrapriser lagom till jul?

I Fairtrade Sveriges pressmeddelande i påskas repeterades den återkommande smutsiga sanning som följer i chokladindustrins spår: trafficking av barn och barnarbete är välkända inslag på kakaoplantagerna. Genom att göra något så enkelt som att välja en Fairtrade-märkt chokladkaka eller chokladask till jul i år medverkar du till att vuxna kakaoodlare som arbetar under värdiga och barnarbetesfria förhållanden betalas det pris som kakaon faktiskt är värd. Julen är ju trots allt särskilt barnens högtid, så låt oss då lyfta blicken från julklappslistan och lockpriserna, och visa att vi också bryr oss om att barn i kakaoodlande länder får fortsätta vara barn i jul.

Easy EkoReko: Välj en riktigt god jul i år - välj Fairtrade-märkt choklad! Och skicka gärna ett mail till Marabou, Fazer och Cloetta och fråga när vi kan vänta oss Fairtrade-märkta alternativ från dem!

Skånetipset: På ICA Malmborgs vid Clemenstorget i Lund har de en jättefin hylla full av Fairtrade-märkt choklad, inklusive tryffel i presentpåsar och ett par olika chokladaskar. Bor du inte nära Lund, be din lokala matbutik ta in Fairtrade-märkt choklad/chokladaskar, och om de säger att det inte går, hänvisa till Malmborgs i Lund ;)