22 september 2011

Klimatsmart frukt och grönt


Nu känns det nästan som fest att gå på frukt- och gröntavdelningen i mataffären! Vid mina senaste besök där har jag köpt blomkål, squash, purjolök, morötter, palsternacka, kålrot, gurka, äpplen, päron och plommon - alla odlade i Sverige, många av dem faktiskt strax utanför Lund. Det känns bra att kunna köpa något som inte har färdats längre än nödvändigt från bonden hem till mig, och det känns bra att kunna köpa svensk och skånsk mat när det nu är säsong, och stödja de som odlar i vår närhet.

På sistone har jag i ett par olika tidningsartiklar läst om hur närodlat blir alltmer populärt. Enligt en undersökning gjord av Handelns utredningsinstitut är vår önskan att vara mer miljövänliga den största anledningen till att vi väljer närodlad mat. Att handla närodlat har blivit den stora trenden, jämfört med för tio år sedan, då ekologiskt var det som efterfrågades mest.

Har vi alltså blivit mer intresserade av att maten är närodlad än att den är giftfri? Av alla de olika svenska grönsaker och frukter jag köpte i de två mataffärerna jag varit i senast, var inte en enda ekologisk. Om vi väljer närodlat för att naturen, bonden och vi själva ska slippa konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, så tänker vi helt enkelt fel. Tvärtom är det så att vissa av de jordbruksprodukter som vi gärna vill köpa svenskodlade när de väl finns, som jordgubbar och (ny-)potatis, är bland de mest besprutade grödorna i Sverige. Samtidigt kan det vara bättre för miljön att välja svenskodlat, om man till exempel väljer mellan en svensk och en holländsk tomat. Detta eftersom många svenska tomatodlare börjat värma upp sina växthus med förnybar energi.

Men närodlat är väl mer klimatsmart eftersom det transporteras kortare sträcka? Nja, visst påverkar transporterna miljön, men det är inte bara längden maten färdas som vi ska ta hänsyn till. Läs gärna här om vad Naturskyddsföreningen säger om mat, klimat och transportfrågan.

En väninna med insyn i det globala fraktföretaget Maersk har till exempel berättat att där fraktas vanligtvis allt utomeuropeiskt med båt (inte flyg), medan varorna från Spanien transporteras med lastbil (inte tåg eller båt). Att tänka att europeiskt alltid är ett bättre val för att det inte har flugits in från en annan kontinent är alltså inte nödvändigtvis hela sanningen. Det finns också en rapport som visar att rosor som odlats i Kenya trots transporterna gav klart mindre koldioxidutsläpp än rosor som odlats i växthus i Holland - ännu ett bra argument för att köpa Fairtrade-märkta rosor, med andra ord!

Fair trade-mat är inte alltid ekologisk, men ändå ett klimatsmart val. Dels framställs alla fair trade-varor med respekt för både människa och miljö. Fair trade-producenter minimerar sin användning av värdefulla resurser som vatten, använder lokala råvaror och hållbara jordbruksmetoder och arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan. Det finns även en lång lista på alla kemikalier och bekämpningsmedel som är förbjudna att använda för fair trade-producenter. Den extra inkomst som fair trade-producenter får innebär också att de inte behöver överutnyttja viktiga naturresurser, och att de kan investera i att skydda sin närmiljö mot torka, jorderosion och andra klimatrelaterade problem.  

Hur ska vi då välja och tänka när vi står vid frukt- och gröntdisken? Min tes är att det är fullt möjligt att kombinera närodlat, ekologiskt och fair trade, eftersom det finns argument som talar för dem alla. För egen del väljer jag alltid fair trade när det finns, eftersom jag vet att det gör reell skillnad för odlarna, deras familjer och samhällen. Om valet däremot står mellan ekologiskt och närodlat väljer jag helst ekologiskt, men gärna exempelvis svenska äpplen också, för att sända en signal till handlaren att det både är viktigt med giftfria och lokala alternativ för mig som konsument.

Easy EkoReko: Börja med att provköpa ett par klimatsmarta varor och se vad du tycker. Kanske känns det som ett lite mindre steg att satsa på ekologiska morötter och potatis, som oftast också är svenska, och inte skiljer så mycket i pris från det konventionellt odlade alternativet. Innan du vet ordet av är det en vana ;)

Webtipset: För dig som vill ha närproducerat - leta upp närmaste Bondens egen marknad så har du hittat rätt, vare sig du bor i Malmö, Göteborg, Stockholm eller någon av de andra 15 städerna. Söker du fina ekologiska (och ofta närodlade skånska) grönsaker och frukt kan Mossagården varmt rekommenderas. I deras Ekobutik på nätet finns massor av ekologiska varor, inte bara mat. Dessutom går det att prenumerera på frukt- och grönsakslådor i flera olika storlekar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar