8 september 2011

Rättvis handel, fair trade och Fairtrade

Ett förhoppningsvis klargörande inlägg på ett område som jag själv inte hade någon vidare koll på innan jag kom i kontakt med den eminenta Världsbutiken i Helsingborg i slutet av 2007.

För det första, rättvis handel = fair trade. Båda begreppen används på svenska. Med rättvis handel menas ett handelssamarbete på schyssta villkor, där särskilt fokus ligger på producentens situation. Inom samarbetet finns:

1. producenter, främst i Asien, Afrika eller Latinamerika, som odlar livsmedel eller tillverkar allt från hantverk, pappersvaror och smycken till leksaker, väskor, kläder... och mycket mer! Producenterna har inte tillräcklig tillgång till en marknad som kan köpa deras varor på grund av att de till exempel bor på landsbygden, saknar utbildning, tillhör "fel" kast eller etnisk grupp, är funktionshindrade eller kvinnor.

2. (ibland) en exportorganisation, som kan hjälpa producenterna med utbildning, varutransport, lokaler, skapa kontakt med importörer och liknande

3. en importör, som ser till att varorna hamnar i Sverige (och/eller Europa, USA, Japan...) och säljer dem vidare till...

4. en återförsäljare, som kan vara en världsbutik eller en vanlig mataffär.

De schyssta villkor som samarbetet inom rättvis handel bygger på handlar bland annat om att producenterna ska få ett rättvist pris för sina varor, att de inte ska diskrimineras, att de ska arbeta under bra och hälsosamma förhållanden, att de ska värna om miljön, och att barnarbete är förbjudet. Detta är en kort sammanfattning - läs gärna mer om villkoren för rättvis handel på Nätverket rättvis handels websida.

Vilka varor är då rättvist handlade varor? Dessa varor tillverkas inom två olika system, och inom båda dessa finns det kontrollsystem, för att se till att reglerna för rättvis handel verkligen följs.



Det system som kanske flest är bekanta med representeras av Fairtrade-märkningen. Märkningen sitter på olika slags produkter - framför allt mat och dryck, men också rosor, sportbollar och bomull. Fairtrade som stavas just så (med stort F och i ett ord) är både namnet på en internationell organisation och deras märkning. Tidigare kallades Fairtrade för Rättvisemärkt i Sverige (och Max Havelaar i Danmark och Holland). Fairtrade tillverkar inga produkter själva. Men vilket företag som helst kan få sin produkt Fairtrade-märkt, om de uppfyller Fairtrades kriterier för rättvis handel, som inkluderar speciella produktkriterier för just den produkt företaget vill märka.

Det finns över 1000 Fairtrade-märkta produkter att köpa i Sverige - kryddor, ris, quinoa, vin, godis, nötter, glass, honung, kakao, socker, frukt, te och kaffe... Du hittar dem hos ICA och Coop, Willys, Netto och Lidl, på Jysk och Åhléns (bomullsprodukter som handdukar), på Stadium (sportbollar), Systembolaget och i blomsteraffären.



Det andra etablerade systemet för rättvis handel sker inom World Fair Trade Organization, WFTO. Deras symbol här ovan är inte lika välkänd, eftersom den inte används till att märka produkter. Symbolen får bara användas av de organisationer som är medlemmar i WFTO. Medlemmar i WFTO sysslar enbart med rättvis handel, inget annat. Bland medlemmarna finns producenter, exportorganisationer, importörer och återförsäljare. Rättvist handlade varor som har tillverkats inom WFTO-systemet kan vara alla sorters produkter, såväl hantverk som mat. Du hittar dem lättast hos fair trade-återförsäljare, som världsbutikerna och IM fair trade.

Easy EkoReko: att köpa rättvist handlade varor är ett lätt sätt att förbättra livet för många! Fairtrade-märkt mat och dryck hittar du antingen på en speciellt skyltad EkoReko-avdelning i mataffären, eller på samma hylla som du hittar ditt "vanliga" kaffe eller te, ris, kryddor eller choklad. En bra början kan vara att bestämma att minst en av varorna du köper ska vara Fairtrade-märkt när du handlar mat.

Skånetipset: vi skåningar är bortskämda med en uppsjö världsbutiker! Missa inte att besöka dem om du är i Ängelholm, Helsingborg, Landskrona, Lund, Malmö eller Ystad (Stortorget 10).

Webtipset: för den som bor långt ifrån en återförsäljare av rättvist handlade varor finns nätbutikerna Green&grejerna och Buyfair.

4 kommentarer:

  1. Bra! Har själv funderat ett tag (och arbetat på ett utkast) för att skriva något om just detta. Men nu slipper jag, länkade hit till dig istället! Kul! :)

    SvaraRadera
  2. Emily du fick upp ögonen på oss när du bodde hemma på att det kan göra en skillnad för odlarna av tex. bananer och kaffe om man köper de fairtrademärkta produkterna .Försöker leva upp till det.
    Men man ska tänka på att köpa ex. den rostningen av kaffe man är van vid om man vill ha ungefär samma smak på kaffet som man brukar.

    SvaraRadera
  3. Känns roligt att höra Mamma! Det är alltid lika kul att se detta när jag kommer hem :)

    Ett bra råd med att tänka på smak, rostning och liknande när man provar ett fair trade-alternativ till det man brukar köpa. Jag tror att Cafe Beneficio (i silverförpackningen) var mer din smak än Zoegas Estanzia? ;)

    SvaraRadera